Els paradistes de mercats tenim una afició comuna que entendreu de seguida, i  és que quan fem vacances o anem de viatge a fer turisme (dues coses ben diferents, pensem) en encanta visitar mercats.

Som de la idea que un mercat explica molt de com viu la gent d’aquell indret.  El tipus d’aliments , la manera com s’exposa el producte, inclús el fet de despatxar, pot arribar a ser peculiar per nosaltres.

Recorrent la península ens venen al cap mercats com el Central de València, que és una meravella modernista amb un llum provinent d’un espectacular sostre de vitralls, una catedral gastronòmica. Allà per exemple hi hem vist parades on només s’hi venen baines (mongeta, garrofó, ferraura, tirabecs,…), parades especialitzades en espècies i safrà i una de paelles de totes mides.

A llotja del peix de San Sebastian (al mercat del peix) vam poder veure com tallaven rodanxes de bonítol que no us hi cabrien a la safata més gran que tingueu per casa.

A Cadis les peixateries treballen a tota màquina, i no n’hi poques a cada mercat, no. Al Mercado de abastos de Sanlúcar mateix n’hi ha una vintena una al costat de l’altra i això és ara, perquè anys enrere n’hi havia el doble, ens comentava un peixater. Fan molta gràcia (o angúnia per segons qui) les paradetes de camarones, gambetes en miniatura que boten ‘cómo si no hubiera un mañana’.  Un cosa que sorprèn són els preus, a Cadis tot és més barat. També és cert que no fa gaire llegíem al diari que és una de les províncies amb més persones tocant el llindar de la pobresa. Però ja és un altra tema.

A Sevilla els mercats són cada dia més com els de Madrid, barres de degustació per tot arreu i cada dia menys parades de mercat, una llàstima. El que no els falta és sentit de l’humor, són andalusos, i fan unes campanyes la mar de divertides, rient-se de Déu i sa mare.

I si aneu a ses illes, el festival de peix està servit, cada dia els mercats de Maó i Ciutadella obren portes per oferir el bo i millor del mar. No us sorprengui veure cartells on hi diu ‘Peix que bota’, una manera molt divertida d’expressar que el peix no pot ser més fresc.

I ja que parlem d’illes, també ens va agrada molt conèixer els mercats de Gran Canaria, el de Vegueta, per exemple, també combina la degustació amb les parades. El peix que tenen prové bàsicament de la península i del Sàhara, de les costes es clar. És molt difícil trobar-hi gamba fresca, la solen tenir per Nadal només.

I si sortim fora, n’hi ha de preciosos també. Nosaltres ens vam enamorar del de Budapest per exemple. A tocar el Danubi, és un mercat amb dos plantes una de venda i una de degustació.  Hi ha Paprika per donar i vendre, i al pis de dalt el Goulash i el vi calent  que no estan gens malament, també es poden provar especialitats hongareses boníssimes.

A Istanbul no us podeu perdre el mercat de les espècies, diuen que el Sultà, un cop construït el Gran Basar, va voler fer-ne un per la seva esposa, un rebost on s’hi pogués trobar ingredients i especies d’arreu.

I sí, què dir-vos del mercats asiàtics, els llatins, o els africans,…..ens apassionen els mercats, ja ho veieu.

Sabíeu que Barcelona l’any 2015 va ser seu de la 9ª conferència de Mercats del Món? I que  l’acte final va sevir per nomenar-la com la millor ciutat de mercats coberts del món. Hi és que tenim formem part d’una xarxa de mercats increïble, n’hi ha a tots els barris de la ciutat.

I a vosaltres, quins mercats us han agradat  més quan heu viatjat?