Al final del segle XIX hi havia un producte que destacava per damunt de tots els altres, tant per la capacitat nutritiva com pel seu preu assequible: el bacallà.
Aquest aliment bàsic per a les classes humils havia aparegut a Catalunya a final del segle XV, quan els venedors d’arengades van decidir comprar-ne als pescadors nòrdics que de tant en tant, recalaven a la costa catalana amb els seus vaixells de vela. Per poder fer el llarg viatge, calia conservar el peix en sal, de manera que el comprador adquiria el producte sec i calia posar-lo en remull per fer-lo comestible.

Interessant, oi? Aquest fragment del llibre Mercats de Barcelona (segle XIX) escrit per Genís Arnàs i Matilde Alsina, en el capítol dedicat al mercat de Sant Antoni, fa referència no només a l’origen del consum de bacallà sinó que parla de l’ofici de bacallaner; un ofici que diuen que és genuïnament barceloní, qui sap, potser sí…… El que no es pot negar és que a Catalunya tenim el privilegi de l’existència del “bacallaner”, persona que talla el bacallà i n’escull les parts més nobles. La cuina catalana és plena de receptes amb bacallà, és un dels peixos més venerats pels gastrònoms. En Josep Pla, va dir “després d’haver-se convertit en una mercaderia ressecada, momificada i fibrosa… és susceptible de ressuscitar” (El què hem menjat, 1972).

Des del gremi de bacallaners també trobem alguns apunts històrics que us il·lustraran molt bé sobre la matèria.

El cert és que als mercats de la ciutat no hi pot faltar mai la parada de bacallà. El bacallà i tots els productes relacionats, com les olives, el salmó fumat o marinat,…i tots els salaons.

Al nostre mercat trobaràs una gran parada de bacallà i dues d’olives, conserves i salaons amb productes boníssims.

El bacallà Estrella és al pis d’abaix, que diem nosaltres, l’entrada per Pi Margall, passadís de l’esquerra, molt a prop de la zona d’activitats, allà on es fa el TU FAS Food. Al pis de dalt, a més, hi tenen una parada d’olives i conserves.

Mercat l'Estrella de Gràcia

Mercat l'Estrella de Gràcia

Mercat l'Estrella de Gràcia

La Sílvia va ser qui, fa uns dies, ens va portar la recepta de les mandonguilles de bacallà, la recordeu? Si cliqueu aquí la podreu tornar a llegir. La Bea, també cuina també, fins i tot va participar al concurs de truites amb aquesta truita publicada aquí, al Som de Mercat, fa uns dies,

Mercat l'Estrella de Gràcia

Mercat l'Estrella de Gràcia

Al mateix pis però ara anant cap a la dreta, un cop heu entrat al mercat trobareu la Marta, que fa no massa ha rellevat la mare en el negoci, i té un parada de salaons, olives, conserves i altres delícies que val la pena passar-hi. Es diu l’Oliva.

Voleu saber-ne un secret? Si li porteu la barra de pa o el panet, la Marta us prepara un entrepà amb productes de la seva botiga que us faran salivar….el de pebrots del piquillo i ventresca és boníssim. Pregunteu-li, pregunteu-li…..

Mercat l'Estrella de Gràcia

Mercat l'Estrella de Gràcia