Els tomàquet ens arriba al Segle XV provinent de les zones muntanyoses dels Andes, la seva primera utilitat era merament decorativa. No és fins a mitjans del segle XV que a Nàpols es començen a utilitzar a la cuina. Sent els primers tomàquets importats de color groc, a Italia se’ls anomenà: pomes d’or (pomodoro). No obstant a les nostres terres podem sentir-lo anomenar com tomata, tomàtic, tomàtiga, tomàtec i un llarg etcètera. El nom originari azteca xitomatl vol dir fruit amb melic. El tomàquet es considera una fruita-hortalissa donat l’elevat índex de sucres que s’hi troben, és una important font de fibra i minerals. Al mateix temps és un reconstituent dels fluids del cos i contraresta la sequedat de l’organisme. Calma la set, tonifica l’estómac i estimula la digestió.

Ens trobem en plena temporada del tomàquet així que és el moment ideal per apropar-nos al Mercat l’Estrella de Gràcia i gaudir d’aquesta hortalissa en totes les seves varietats. Al ser un aliment de temporada de ben segur els trobareu frescos i ben gustosos. Abans de comprar-los assegureu-vos que siguin ferms i sense olors a humitats ni estovats d’alguna part. Per conèixer bé les diferents varietats, a continuació en trobareu algunes d’explicades amb unes receptes ben saboroses.

Raf: És resultat de la selecció de tomàquets tradicionals, però no és híbrid. Resistent al Fusarium, un fong filós distribuít pel sòl. La seva textura carnosa i saborosa el fa ideal per amanides, al mateix temps es tracta d’una de les varietats més valorades. Us enllacem una recepta de tomàquet raf amb pesto d’alvocat i llagostins.

Kumato: Més dolç, maduren des de l’interior, al tenir la carn ferma resulta molt fàcil de laminar per fer carpaccios. El punt ideal de maduració és quan agafen un color marró vermellós. En aquesta ocasió us recomanem uns tomàquets farcits d’arròs negre i ou filat.

Cherry: Petits i molt sucosos. D’aquí que se’ls anomeni “cirera”. Són ideals per fer en amanida o disfrutar de la seva explosió de sabors ben sucats en una fondue de formatge. I si encara voleu combinar-los de manera diferent proveu aquest tatin de tomàquets cherry.

Si esteu interessats en fer gaspatxos o cremes la polpa sucosa i amb poques llavors del Marglobe us donarà el millor resultat. En canvi si preferiu fer conserva la varietat Rosa és l’escollida. O si voleu donar un toc de color a les vostres amanides els Cherry Gold Nugget aportaran groc a les vostres amanides i or al paladar.

I per tancar boca tot fent resum de les diferents varietats de tomàquet, podeu atrevir-vos amb aquest crepe de festival de tomàquets.

2016-07-28T12:30:09+00:0031/08/2016|General|

About the Author: