Quina part del bacallà s’utilitza per a cada recepta i com dessalar-lo correctament

Per saber quina part del bacallà s’utilitza per a cada recepta i com dessalar-lo correctament hem visitat la parada de bacallà que tenim al mercat, Bacallà Estrella, i n’hem parlat amb la Sílvia Pons, la seva propietària.

Anem a parts:

La cua de bacallà

La part més primeta és la cua, que no té espina. És una part ideal per confitar amb oli i una fulla de llorer, queda boníssim, ens comenta la Sílvia.

Les parts més gruixudes

La part més gruixudeta, però no tant com el llom, la podem usar per fer-lo a la llauna, fregit o arrebossat.

Pels més sibarites, per aquells a qui els agrada que ’faci llibre’, que tingui més carnositat, usaríem el llom. Cal recordar que perquè faci llibre, com diu la Silvia, i que les diferents làmines se separin, cal tenir paciència a l’hora de dessalar-lo, no es pot córrer, apunta. Penseu que el bacallà ha estat deshidratat, per tant primer s’ha de hidratar i després dessalar, ens explica.

Com dessalar-lo

Per dessalar-lo bé s’ha de tenir amb aigua i dins la nevera, 3 dies, mínim i no tocar l’aigua per res. La sal que s’anirà desprenent farà que l’aigua quedi blanca i és això mateix el que ajudarà a que s’hidrati i el bacallà quedi gruixut. Després només quedarà canviar l’aigua 3 vegades.

I l’amanida Xató?

Per fer una amanida xató farem servir bacallà esqueixat de la part del filet o la part de baix de la cua o amb la ventresca. El procés de dessalat en aquest cas és més ràpid, doncs hi ha menys carn per hidratar. Són 24 hores amb aigua i dos canvis ràpids.

I per l’esqueixada?

Si volem fer una esqueixada ràpida també trobareu el bacallà una mica esmicolat, l’acaben d’esmicolar davant nostre i només ens caldrà rentar o preparar la nostra esqueixada.

I si no tinc ni temps ni ganes de dessalar?

I si ens fa molta, molta mandra dessalar també podeu comprar el bacallà remullat, que normalment només li caldrà una aigua 24 hores i una esbandida. El tenen també al punt, si us calgués.

Doncs ja ho tindríem, ara només us queda passar a veure la Sílvia i pensar quina recepta voleu fer. Som a la Quaresma i és tradició menjar bacallà.

Si voleu algunes idees podeu visitar altres post que vam dedicar al bacallà anteriorment, un amb receptes i l’altre amb informació interessant sobre altres parts que es cuinen d’aquest peix salat i sobre la seva història.