Ens trobem en plena fal·lera boletaire i per celebrar-ho us volem parlar de quatre varietats de temporada. Cal dir que les propietats dels bolets són excel·lents per l’organisme: aporten fibra, redueixen el colesterol i milloren el sistema inmunitari.

El protagonista principal no pot ser un altre que el rovelló o pinetell. Sens dubte el bolet més popular, fàcil de reconèixer i de trobar. La prova definitiva per saber si es tracta d’un autèntic rovelló és al tallar-lo, si desprén un làtex taronja, vermell o violaci no en tingueu cap dubte i cap al cistell. Si no sou d’anar a caçar rovellons podeu apropar-vos al Mercat l’Estrella de Gràcia i comprar-los caçats. A l’hora de comprar-ne podeu trobar-ne de tres tipus. El rovelló botó, ben petitet i molt preuat per la seva carn consistent que ens permet cuinar-lo sencer. El rovelló gros, que pot venir barrejat amb el botó, i és perfecte per fer a la brasa o al forn. I el rovelló trossejat, el més econòmic donat que són trossos de rovellons grans o aprofitats de rovellons corcats. El preu del rovelló decau com més avança la temporada i ronda entre els 12 i 25€. La recepta que us proposem és per aquells que no us decidiu entre mar i muntanya: calamarcets farcits de rovellons.

Un altre bolet molt apreciat és el cep donat que té una textura i un sabor molt fins i aromàtics. El barret és de color bru amb tonalitats rogenques o blanques; el peu és blanc i molt ample a l’inici. Si els exemplars que trobeu són petits podeu laminar-los i fer-ne carpaccio o bé, macerar-los. Els exemplars més grans trossejats són ideals per guisar o fer un rissotto. El cep és un bolet molt fàcil de conservar tant en oli com en vinagre, al mateix temps és molt recomanable assecar-lo i utilitzar-lo com a condiment aromàtic. Com a proposta original us enllacem unes carxofes farcides de ceps i pernil.

Ara us presentem l’estrella emergent dels bolets: el camagroc. No va ser fins ben entrats els 90 que es va popularitzar per la facilitat amb que es troba i pel seu excepcional sabor. El camagroc té el barret amb forma d’embut ondulat color marró, el peu és buit per dins i de color groc ataronjat. A la cuina el camagroc casa perfectament amb una pasta, barrejat amb altres bolets per carns o remenats i ,com el cep, és un complement aromàtic ideal, un cop assecat, per acompanyar plats. En aquest cas la proposta és un timbal de carabassa i camagrocs.

Deixem pel final el bolet més particular de tots: la llenega. Tant la llenega negra com la blanca són bolets de carn compacta i ferma amb un olor suau. Combina molt bé amb d’altres bolets saltejada amb all i julivert. A l’hora de cuinar-la pot treure’s el vel llefiscós o pot netejar-se amb un drap i aprofitar la seva viscositat per lligar estofats. Un bon exemple són aquests peus de porc. Tornant al mar i muntanya podeu provar aquesta cassoleta de popets i llenegues o potser estigueu més interessats en una coca salada de llenegues.

Si us ha agafat salivera i teniu ganes de més, feu una ullada a la web bolets.com per descobrir més varietats i endinssar-vos en el món boletaire.