Us volem proposar petit recull de formatges que sorprendran els paladars més exquisits i us donaran molt bon resultat si voleu gaudir d’un sopar romàntic o un sopar entre amics.

Époisses: Es tracta d’un formatge no apte per nassos sensibles, d’aquí que sigui considerat un dels formatges més olorosos del món. Corre la llegenda que l’olor és tan forta que es va fer una llei que prohibia transportar-lo en transport públic. És originari de la regió de Bourgogne amb DO pròpia. Com hem anunciat al principi, la seva olor forta pot tirar enrera però es tracta d’un formatge intens i de sabor suau. És un formatge amb un 50% de matèria grassa. La costra és d’un color marró ataronjat donat que es renta amb Marc de Borgonya, un aiguardent típic de la regió. L’interior és una massa flexible i permet untar-lo sobre el pa. Té un punt picant i deixa una agradable sensació de cremositat a la boca, marida fantàsticament bé amb un vi negre o una cervesa torrada.

Gruyère: Un formatge prehistòric segons estudis de la universitat de York i Newcastle. És un dels formatges suissos més internacionals i mereix un lloc especial per la seva llarga tradició. Des del 2010 té DO pròpia i tots aquells gruyères que es produeixen fora de la regió suïssa han d’indicar-ne la procedència. Es produeix amb llet crua de vaca i té un sabor molt característic amb notes salades i afruitades que persisteixen al paladar. La seva parella habitual a l’hora de consumir-lo és un vi semi-dolç.

Gamoneu: Un formatge asturià molt especial elaborat a base de tres llets: vaca, ovella i cabra, es fuma lentament entre 20 i 30 dies per acabar madurant dins una cova. Arrel d’aques especial procés de maduració té notes rústiques amb un toc picant molt lleuger. Marida especialment bé amb una cervesa artesana tipus ale.

Tête de moine: És un formatge elaborat originariament a l’abadia de Bellelay. Durant les excursions nocturnes al rebost, i per que no es notés que es menjava d’amagades, els monjos el raspaven i mitjançant aquesta tècnica es van adonar que el sabor era molt millor. La seva presentació en forma de flors resulta tant vistosa com saborosa. Per tal de tallar-lo s’utilitza un utensili especial, girolle, inventat per un rellotger que fa que tingui una presentació tan peculiar. Està considerat un dels deu millors formatges del món. És un formatge de llet de vaca amb un sabor intens i lleugerament picant. Marida especialment bé amb vins blancs i es pot combinar tant amb raïm com figues.

2016-09-12T10:33:56+00:0020/09/2016|General|

About the Author: