Quan ens apropem a la peixateria tenim moltes opcions i entre elles la família del peix blau, ric en omega 3, un producte imprescindible a les nostres dietes.

El peix és un aliment totalment integrat dins la nostra saludable dieta mediterrània. Dins de l’oferta que podem trobar al Mercat l’Estrella de Gràcia hi ha tonyines, bonítols, sardines, seitons…, tots ells peixos blaus, rics en nutrients que afavoreixen, per exemple, la prevenció i el tractament del colesterol.

Com diferenciem el peix blau del blanc?

D’entrada el peix blau es diferencia del blanc (lluç, rap, bacallà, llenguado…) perquè és més ric en greixos (més d’un 5% de greix per cada 100 grams) i més calòric. Però aquesta característica no es veu a simple vista, així que si volem identificar-lo a la parada podem fixar-nos principalment en la cua, els peixos blaus la tenen en forma de fletxa o V, a diferència dels blancs que la tenen recta.

Saludable i imprescindible

Les poblacions esquimals i japoneses tenen molts menys problemes cardiovasculars que altres poblacions i presenten menys incidència de casos de càncer gràcies al consum de peix blau. Així ho explicava la coordinadora de la unitat de suport nutricional de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Rosa Burgos, a El Periódico de Catalunya. Aquest és un bon exemple dels beneficis d’incorporar peixos blaus a la nostra dieta habitual.

A banda de l’ omega3, el peix blau aporta també vitamines com la D, que dóna fortalesa als nostres ossos, o l’E, amb qualitats antioxidants. A més, ens aporta minerals com el potassi, el ferro o el calci.

Com ens el mengem?

Les opcions culinàries del peix blau són moltes i variades; el podem fer a la planxa, al forn, arrebossat, escabetxat o fins i tot comprar-lo en llauna. Una amanida amb unes anxoves; les clàssiques sardines a la brasa; un filet de peix espasa a la planxa; el verat al forn; uns seitons fregidets o escabetxats; arengades…

Les opcions són infinites, només cal apropar-se al Mercat l’Estrella de Gràcia i preguntar a les peixateres i peixaters, segur que tenen una bona idea i un deliciós producte fresc per preparar un dinar rodó.