Ja sabem que d’ous n’hi ha de moltes menes, i cadascú tria els que més li convenen. Pel que fa als de gallina, recomanen que, a poder ser, siguin de gallines felices, dels del número nº 0 o dels del nº 1. Al mercat en trobareu de totes les varietats.

De propietats en tenen moltes, i si no se n’abusa poden aportar beneficis a llarg plaç que cal tenir presents. La cocció és important, això sí, idealment no hauríem de coure massa el rovell si volem conservar-ne les propietats organolèptiques.
A Faros, el portal de salut de l’Hospital de Sant Joan de Déu, que us recomanem 100%, mireu que diuen.

Característiques:

  • Rics en proteïnes.
  • Contenen aproximadament un 10% de greixos, la gran part greixos bons, els més beneficiosos per l’organisme.
  • Rics en vitamines i amb un alt poder antioxidant.
  • Contenen colina, un compost essencial pel bon funcionament del sistema nerviós.
  • La luteïna i la zeaxantina són uns antioxidants que ajuden a prevenir els danys visuals que es relacionen amb l’edat, com per exemple, la degeneració macular.

Però, quants ous podem menjar?

Us pot semblar increïble, però hi ha evidència científica de que set ous a la setmana són perfectament correctes en el marc d’una alimentació equilibrada per a una persona adulta. Si parlem d’un infant o d’algú amb problemes cardiovasculars, la xifra baixa entre dos i quatre a la setmana. La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC), en les seves Guies Alimentàries per la Població Espanyola, recomana el mateix. Per als nens, les persones petites i fins i tot, les sedentàries, un consum de tres a quatre ous per setmana. I per a les persones corpulentes, o físicament actives, un consum de fins a set ous per setmana. Font Fundació Alícia www.faros.hsjdbcn.org

I a la cuina?

A la cuina són útils per elaborar infinitats de receptes però per si sols són també un aliment, que ben cuinat, pot ser una delícia.

Al mercat tenim costum de celebrar dijous gras amb un concurs de truites i, cada any, les propostes de paradistes i clients són més saboroses i sorprenents.

Aquest any vam tenir serioses dificultats per decidir a qui donàvem el premi, n’hi havia de boníssimes.

img_post_ous_01

Les propostes més suggerents van ser:

  • La clienta Conxita Rendes va guanyar amb una truita de patata, ceba tendra, pebrot verd, ventresca i beixamel, i finalment un toc de gratinat al forn que la feia molt cremosa.
  • La Consuelo de la Carnisseria Consol i Josep, ens va fer una truita molt vasca: una truita de bacallà, patata i ceba i una mica de julivert.
  • I finalment la Lourdes de Cuina i Aviram Mercè que va presentar una truita de patata i ceba amb foie i poma, una truita gourmet.

img_post_ous_03

Les dues paradistes van empatar, va ser impossible decidir-se per una de les dues.

Vam tenir propostes variadíssimes: albergínia, patata i ceba, botifarra, pebrot, i fins i tot un amb Reblochón.

Tot plegat va fer que després de lliurar els premis el tast, juntament amb la botifarra d’ou, fos un luxe.

img_post_ous_02

Ara però toca fer bondat que la quaresma ha arribat. I el proper TUFASFOOD, com no podia ser d’altre manera, el farem dedicat al bacallà.