Ben a prop com som de la festivitat de Tots Sants volem proposar-vos un petit viatge gastronòmic a Mèxic. Es tracta d’una recepta de reposteria mexicana que es consumeix en aquesta època i és tan popular com els nostres panellets. Ens acompanyeu?

El “Día de los Muertos” és una de les dates més celebrades a Mèxic. Segons la creença els dies 1 i 2 de Novembre les ànimes dels éssers estimats tornen i es celebra un ritual per donar-los la benvinguda. S’il·luminen les tombes amb espelmes, es contracten músics per que toquin i es preparen altars, decorats amb flors on predomina el groc com a símbol de la mort, en honor als difunts. El protagonista indiscutible d’aquests altars és el “pan de muerto”.

La tradició del “pan de muerto” prové dels sacrificis humans durant l’època prehispànica. Es diu que els frares espanyols van adaptar aquestes tradicions amb la intenció d’evangelitzar els indígenes. Així doncs, els sacrificis humans es van substituir per pans amb formes de guerrers que es tallaven i es compartien, també hi ha registres d’altres pans tintats amb sucres vermells que simbolitzaven la sang. El “pan de muerto” pot presentar-se de diverses formes depenent de la regió d’on provingui. Pot representar figures humanes, fauna diversa mexicana, formes vegetals o éssers fantàstics. Sigui quina sigui la seva forma, sempre serà el protagonista de l’altar i serà ben present a taula.

El “pan de muerto” tradicional té forma rodona, símbol del cercle vital, i està coronat per una protuberància que representa el crani, al voltant d’aquest, unes tires representen els òssos de l’esquelet. Es tracta d’un pa dolç, suau que recorda al briox i té un regust a flor de taronger en honor als morts. Podeu trobar una excel·lent recepta en el següent enllaç. Encara que des del bloc us recomanem que feu una ullada a la web de l’introductor, entre d’altres varietats de pans, que és en Daniel Jordà. A la web hi trobareu detalls de la trajectòria del Daniel així com cursos i la varietat de pans que produeixen.

Salut, pans i calaveres!

2016-10-24T09:37:45+00:0025/10/2016|General|

About the Author: