Maridatge amb cava, tast i curiositats del vi escumós català

MARIDATGE AMB CAVA AL MERCAT L'ESTRELLA

Ja sabeu que al mercat, des que vam començar el TUFASFOOD ,  ens agrada organitzar maridatges.  Per fer-ho comptem amb un sumiller de capçalera, en Carles Mira, qui ens fa una mica més savis quan parlem de vi. De tant en tant ens agrada que vinguí a compartir una estona amb nosaltres. Quan ve maridem amb productes de mercat el vi acompanyats de les seves explicacions i anècdotes.

Aquesta vegada el vi que vam triar per la ocasió va ser el de Caves Bolet, un cava de proximitat amb una qualitat, un preu i un cupatge excel·lents.

Voleu saber què vam aprendre? Doncs som-hi!

Sobre el cava i gràcies a en Carles hem après tot això que ara us expliquem.

SOBRE EL CAVA

Existeixen tres tipus de vins: els tranquils, els escumosos i els generosos. El cava concretament, és un vi escumós. Sobre l’elaboració del cava en vam parlar però no ens hi vam aturar molt. Si en voleu saber més us remetem a una web de referència:

http://www.institutdelcava.com/identidad/elaboracion-del-cava/

El vi que serveix de base per elaborar el cava és producte de la mescla de vins procedents de diverses varietats de raïms. Les tres varietats més utilitzades a Catalunya són: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. En alguns casos es fa servir la varietat coneguda amb el nom de Chardonay, la francesa.

Els tipus de cava més conseguts, com bé sabeu, són: BRUT, BRUT NATURE, ROSAT i SEMISEC, i la seva composició depèn del licor d’expedició, del sucre, vaja.

El cava rosat és un vi rosat i com a tal és un incomprès. Malgrat tot en Carles és molt partidari d’aquest tipus de vins. Maridats, per exemple, amb un arròs mar i muntanya són fantàstics, ens comenta.

També vam parlar d’un tema fonamental : el tipus de copes.

Les més conegudes són:

  • La Pompadour
  • La tulipa
  • La flauta

La copa Pompadour, una copa que ha marcat algunes generacions,  és aquella copa que ens servia per fer aquells cascades tan kitsch. Els experts la rebutgen de ple perquè fa que es perdi tot el carbònic, la temperatura i el buquet.  La copa en qüestió té una llegenda curiosa.

Diuen que Lluís XVI, enamorat del pit esquerre de la seva amant, va decidir immortalitzar-lo amb un motlle que donà forma a una copa baixa de boca ampla, la popular copa Pompadour. La muller de Lluis XVI, Maria Antonieta, va ser qui va fer encàrrec, pensant que l’homenatge era en honor als seus pits. Tot això passava a mitjans de s. XVIII.

El cert és que el seu ús es popularitza a partir de 1670….es va posar molt de moda a finals del s.XIX/principis del XX i als anys 60/70 ben entrats. Després els experts van reivindicar la copa tulipa i la flauta com a molt més idònies per a gaudir del vi escumós.

Ara, la copa Pompadour està posant-se de moda en el món de la mixologia, el món dels cocktails, vaja.

MARIDATGE AMB CAVA AL MERCAT L'ESTRELLA

En Carles, com a bon sumiller, ens comentà que la copa de vi blanc també va fantàstica per beure cava, ell fins i tot la prefereix.

CONSERVACIÓ, TEMPERATURA  I OBERTURA

La conservació és un tema que també va donar de si i sobre la qual hi ha tantes teories al respecte… però us hem de dir que el millor consell és que  EL CAVA S’ACAVA. Ni culleretes, ni taps hermètics,….si pel que sigui us sobra cava, feu-lo servir per cuinar.

La temperatura idònia per prendre el cava és d’entre 5º i 8º, mai congelat, a menys de 5º resulta una anestèsia tan pel gust com pel olfacte. I per mantenir-lo fred glaçonera sempre.

El millor consell pel que fa  a l’obertura és que no s’ha de fer soroll quan obrim l’ampolla, fa  festa i és molt guapo, però no va bé perquè el carbònic marxa i s’esbrava.

Pel que fa a la valoració visual: per detectar si el cava és bo, observarem que la bombolla sigui fina i persistent, petitona i elegant. No remenar-lo mai com amb el vi….

BOMBOLLES DE CAVA

El maridatge: El cava d’aperitiu o tot menjant és fantàstic. Per postres trieu-ne un de dolç.

La ressaca no és culpa del cava…. o no només. Si abans de veure cava prenem: que si la cervesa o el vemut amb l’aperitiu, que si el vi amb el dinar, quan arribem a les postres i al cava, el carbònic us farà pujar l’alcohol que heu pres abans. Aleshores comença aquell empipador mal de cap, però la culpa no és del cava….sinó de tot el que heu begut abans.

I recordeu:

MAI ompliu la copa

MAI remeneu

MAI serviu a menys de 5º

MAI obriu fent soroll

Acabarem dient que el cava a qualsevol hora està boníssim, fem un brindis?

 

MARIDATGE AMB CAVA AL MERCAT L'ESTRELLA