Avui no hi posarem un parell d’ous, sinó unes quantes dotzenes. El passat 14 d’Octubre es va celebrar el dia mundial de l’ou. Per aquest motiu, i per aclarir algunes falses creençes, volem retre un sentit homenatge a aquesta capseta blanca que quan l’obres ja no es tanca.

L’ou ha passat de ser considerat una font de colesterol i una restricció dietètica obligada, a considerar-se un aliment de gran contingut nutricional. És també un element essencial de la piràmide nutricional, equiparable a les verdures i els cereals. L’ ou aporta un ampli ventall de nurtrients com: proteïnes, vitamines, minerals, lípids i antioxidants… El seu consum diari no suposa cap risc, és del tot compatible una dieta equilibrada amb el consum de 6 ous setmanals, 3 o 4 en el cas dels nens. Si voleu limitar el consum de greixos podeu reservar els rovells, que és on es més es concentren. Els nivells de colesterol no es veuen gairebé afectats per la ingesta d’ous, sinó més per greixos saturats com han demostrat estudis recents.

A l’hora de comprar-los i saber quin tipus d’ou compreu podeu preguntar als paradistes del mercat, que us atendràn d’allò més bé, o si sou dels tímids podeu obtenir la informació a la closca de l’ou. Si la numeració comença amb 0 són ous ecològics, si comença amb 1 són de gallines camperes, si és un 2 són ous de gallines de granja i si és un 3 són de gallines engabiades.

Es recomana consumir els ous en un màxim de 21 dies i descartar els que tinguin les closques trencades o esquerdades. Tampoc és aconsellable rentar-los abans de guardar-los a la nevera ja que poden crear fongs. Un cop trencat l’ou si mireu la càmera d’aire de l’interior sabreu si l’ou és més o menys fresc depenent del tamany de la càmera. Cal, sobretot, cuinar bé els ous per evitar salmonel·la i perquè els nutrients s’absorveixen millor. Segons el xef Joan Roca la cocció a baixa temperatura permet garantir la qualitat nutritiva de l’ou, podeu xafardejar la tècnica en aquest vídeo.

L’ou genera un gran debat a l’hora de coure’ls, hi ha qui és d’ou cru i qui el prefereix més cuit. Si sou d’aquells que se us il·luminen els ulls veient el rovell regalimant per tot el plat no us podeu perdre aquest article de la gastronosfera. Podreu experimentar amb receptes com uns ous benedict, ous surprise, ou amb brou de cigrons o ous a baixa temperatura amb carxofes. Al mateix temps hi trobareu consells de cocció amb i sense closca que, de ben segur, faran les delícies de tots.