L’estiu dins un pot per poder gaudir-ne tot l’any

L’estiu ha estat assoleiat, els horts ens han regalat tomàquets i els arbres fruiters i els marges dels camins fruites de les més dolces.

Als pobles, aquelles persones que tenen hort, sovint es veuen obligades a regalar sense parar perquè no donen abast a consumir tot el que en surt. Però també tenen l’opció de fer conserves per gaudir tot l’any del meravellós estiu: conserves de tomàquet (fregit o cru), samfaina, melmelades,…podem fer conserves de gairebé tot. Però no cal tenir hort. Si aneu a mercat durant el més de setembre trobareu encara molts productes estiuencs i podeu fer el mateix, fer les vostres pròpies conserves. Comprar de temporada sempre és més econòmic, a part de saludable i saborós, i és més sostenible.

Abans però us voldríem donar alguns consells:

 1. Guardeu tots els pots de vidre que aneu usant a casa (reutilitzar és de savis, i és bàsic per cuidar el planeta terra).
 2. Esterilitzeu bé els pots, bulliu-los amb aigua 30 min.
 3. Introduïu allò que voleu conservar omplint el pot al màxim.
 4. Bulliu ara els pots al bany maria 30 min més.
 5. Treieu amb compte, tapeu bé i poseu els pots cap per avall sobre el marbre de la cuina fins l’endemà.
 6. Sabreu que ho heu fet bé si en pressionar la tapa no s’enfonsa.

(Molt important: repasseu aquet post per recordar algunes indicacions sobre els possibles riscos a l’hora de conservar aliments).

Però, i de què les faig les conserves? Necessito idees! –direu. Aquí teniu alguns exemples de les conserves més senzilles:

 • Tomàquet cru (serà la base de les vostres salses i sofregits).
 • Sofregit de tomàquet (una salsa ben reduïda per conservar en pots petits i que servirà de base de molts plats).
 • Salsa de tomàquet (més líquida que el sofregit però amb una textura gens aquosa, serà ideal per acompanyar un plat de pasta, unes croquetes o bunyols de bacallà).
 • Samfaina: pebrot verd i vermell, albergínia, ceba tendra i tomàquet i a fer xup xup.
 • Melmelada de figues o de raïm (fer melmelada no és difícil i ens alegrarà els esmorzars i alguns platillos de tot l’any).
 • Conserves de bolets: sovint es fan amb oli i/o amb vinagre. Aquí ens ho expliquen molt bé.

Feu volar la imaginació, però sobretot sigueu molt curosos amb la higiene i seguiu els consells dels experts.

Aquí us deixem alguns enllaços de referència:

I si us animeu amb les conserves amb producte de mercat, feu-ne fotos i compartiu-les a les xxss amb el #conservaestrella o l’etiqueta @mercatlestrella, ens agrada veure que us ha estat útil.