Durant segles s’ha intentat conservar aliments, especialment els excedents, utilitzant diferents tècniques. Durant l’Edat Mitjana l’ús de la salmorra, la mel o la canya de sucre permetia perllongar la collita durant llargs períodes. A principis del segle XIX es quan el descobriment, per part de Nicolau Appert, de l’ebullició d’envasos de vidre completament tancats permetia que els productes es conservessin sense perdre propietats; la qual cosa que va afavorir que totes les tècniques de conservació es completessin.

Avui volem proposar-vos diferents tècniques per tal de fer les vostres pròpies conserves. Una bona activitat per fer durant l’estiu i en la que es pot implicar la canalla.

A l’hora de fer conserves cal tenir en compte un factor fonamental: la temperatura. Per tal d’evitar la proliferació de bacteris cal arribar a temperatures de 100ºC durant 20 minuts com a mínim, d’aquesta manera esterilitzem les conserves casolanes. Si es disposa d’una olla a pressió hi bullirem les nostres conserves durant 25 minuts. Si utilitzem una olla normal caldrà bullir la conserva al bany maria durat 2’5 hores. Un altre factor fonamental és la higiene: utilitzar aliments nets i en bones condicions així com utilitzar estris i superfícies netes per tal d’evitar la proliferació de bacteris. Cal tenir en compte, també, el recipient que utilitzarem. Sobretot, que tanqui hermèticament i no hi pugui entrar aire, cal esterilitzar-lo abans de posar-hi els aliments i per això el bullirem.

La conservació en sucre és la que s’utilitza per fer melmelades i confitures. La base és barrejar la polpa amb una solució d’aigua i un 65% de sucre. I per a mostra un botó, us enllacem la recepta de la melmelada d’albercoc.

La conservació en vinagre varia si s’utilitzen hortalisses fresques o seques. Si són fresques, prèviament les tallarem i salarem, deixant-les reposar durant la nit per tal que deixin anar tota l’aigua. Finalment les col·locarem en el pot i les cobrirem en vinagre d’alcohol. El Ph àcid del vinagre evita la proliferació de bacteris. En la següent pàgina trobareu diferents receptes per fer conserves en vinagre i d’altres.

La conservació en greix es tracta de submergir aliments en oli o similar per crear una capa impenetrable pels microorganismes i l’oxigen. A continuació us enllacem una recepta d’albergínies en oli.