Aquest fruit mil·lenàri és present en la nostra gastronomia des de temps ben remots. Se’n tenen registres de les piràmides de Gizeh des del 5.000 aC i del poblat neolític de Gilgal I que daten del 9.000 aC. Des dels seus origens la figa s’ha relacionat amb la sexualitat per la seva forma interior. En català és ben conegut l’ús popular de la figa com mostra el refrany: estira més un pèl de figa que una maroma de vaixell. Però no només trobem expresions de connotació sexual en la nostra llengua. Quan no volem que desviïn l’atenció diem que són figues d’un altre paner, o fem figa quan alguna cosa ens falla, si algú es pobre d’esperit diem que és un o una figa, i si algú s’està adormint diem que pesa figues.

En la nostra tradició cultural també se l’ha relacionat amb el coneixement. Donada la seva composició granulada a l’interior, s’ha representat com la unitat i la diversitat del coneixement de l’home. En moltes tradicions la figuera es considera l’arbre del coneixement. Es diu que Buda va decidir fundar la seva doctrina sota l’ombra d’una figuera i per Plató la figa era considerada el fruit dels filòsofs.

Així doncs, avui per tal de satisfer els plaers físics com intel·lectuals pararem especial atenció a aquest fruit que es pot consumir des de finals d’agost i durant tot setembre.

Si consumim figues fresques ens aportaran un alt contingut en sucres i vitamines C i B, en canvi, si la consumim seca aporta un alt contingut en minerals com calci i potassi. Donat el seu alt contingut en fibra se’n recomana el consum per prevenir l’estrenyiment, ajuda a hidratar la mucosa intestinal i es recomana el consum de figues seques en casos d’osteoporosi i anèmia. Cal anar en compte, però, en casos d’herpes i de candidiasi ja que pot resultar contraproduent. Cal anar en compte també a l’hora de collir-les i evitar el contacte amb el làtex que desprèn ja que resulta molt irritant. Per saber si una figa es madura fixeu-vos si ha estat picada per algun ocell, de ben segur que serà madura i una llest per consumir.

A continuació us enllacem un seguit de receptes per aprofitar al màxim aquest fruit tan nostrat. En aquest vídeo trobareu com es fa pas a pas el pa de figues explicat per una àvia balear adorable. Si voleu disposar de figues més enllà dels mesos d’agost i setembre teniu l’opció de confitar-les. En aquesta recepta trobareu una opció més fresca de figues amb crema. Un complement ideal per la figa és el foie i un exemple d’aquest excepcional maridatge són el carpaccio de figues foie i la coca de figues i foie. Una altra manera de combinar les figues és amb una deliciosa pizza de pernil i figues. Si voleu optar per la combinació de figues i carn teniu un conill amb figues d’allò més bo. I si encara en voleu més podeu visitar aquest enllaç del blog l’hora del tàper on trobareu més receptes variades de figues com un porc amb espècies i figues, confitura o pastís.

2016-09-12T10:34:33+00:0026/09/2016|General|

About the Author: