La dieta flexitariana

El terme dieta flexitariana és el resultat de combinar la paraula “flexible” amb “vegetariana”. Dit d’una altre manera, seria una dieta vegetariana flexible.

Fer dieta és potser un dels propòsits més comuns cada any quan arriba el mes de gener. Els excessos de Nadal, i la idea que cada any hauríem de mirar de rectificar certs mals hàbits, ens empenyen a fer canvis, sempre amb l’objectiu de millorar el nostre benestar.

Potser seria bo recordar que això de fer dieta no té tan a veure amb restricció de aliments, o amb passar gana, com amb establir uns bons hàbits en general. Com a curiositat us explicarem que la dieta alimentària prové del grec diaita ‘ estil de vida’, que es derivava del verb diaitan ‘regir un la seva pròpia vida’, ‘governar-se’, i va passar a dir-se en llatí diæta.

I és que fer dieta no hauríem d’oblidar que és això: portar un estil de vida saludable que s’allargui en el temps, que quedi incorporat per sempre en la nostra manera de viure. I això no només inclou allò que mengem, també hauria d’incloure l’activitat diària, el descans, la desconnexió digital, cuidar les relacions, els hàbits relacionats amb la sostenibilitat….

Són molts els noms que sentim darrerament quan es parla de dieta: que si la cetogènica, que si el dejú intermitent, que si dieta vegana, que si la paleo-dieta, i potser això en genera més dubtes que una altra cosa.

Però potser el que cal és apel·lar al seny, menjar de manera equilibrada: amb producte de mercat, fresc, de proximitat, a poder ser ecològic, i sempre aportant varietat al plat.

La opció de la dieta fexitariana va bastant per aquí. És una dieta vegetariana flexible, una dieta saludable que combina els beneficis dels productes d’origen vegetal amb els nutrients que ens pot aportar una ingesta esporàdica dels de procedència animal.

La dieta flexitariana a més posa atenció tant a l’origen dels aliments (agricultura biològica, ramaderia extensiva i pesca sostenible) com a uns mètodes de preparació més saludables.

Si aquesta és l’opció que ens plantegem com ja us dèiem, potser només caldrà que mengem de mercat, que ens nodrim de la varietat que ofereixen les diferents parades i que cuinem.

Salut!