Avui ens mirem d’aprop els peixos per saber a partir de quina mida els podem comprar i consumir. Hem de fomentar el consum responsable i com a compradors ser conscients del perill que suposa consumir peix fora de la mida adequada. Una guia de la Generalitat de Catalunya ens especifica mides per tipus de peix.

Al llarg dels anys hi ha hagut moltes campanyes per fomentar el consum responsable del peix, encara ens sona al cap aquella cançoneta enganxosa del “pezqueñines no gracias, debes dejarlos crecer”. La Generalitat de Catalunya disposa d’una Guia pràctica per al consum de peix i marisc que ens especifica, no només les mides sinó també com saber diferenciar la frescor del producte i, fins i tot, ens parla dels valors nutricionals de diverses varietats de peix.

La mida sí que importa

Si d’una població de peixos en pesquéssim els que encara no s’han reproduït, l’any següent n’hi hauria menys i, per tant, s’anirien reduint les quantitats fins a perillar la seva continuïtat com a espècie. La llei ja prohibeix la captura i venda de peix per sota de la talla mínima, però com a consumidors mai està de més conèixer quines són les mides legals.

Això sí, no tots els peixos petits són il·legals. Al mercat podem trobar i comprar tranquil·lament sonso i llengüeta rossa (“chanquete”), ja que són peixos petits però madurs, ja han passat la seva fase de reproducció. No us ho penseu alhora de comprar-los i, per exemple, fer-los fregits o en truita, us en llepareu els dits!

En altres peixos de consum habitual la Guia de la Generalitat estipula mides concretes, com les Orades, que no poden ser de menys de 20 cm. El seitó, per exemple, que és un peix de mida petita, ha de superar sempre els 9 cm. Altres peixos i les seves mides correctes per compra/venda són: el llenguado, amb no menys de 20 cm; la sardina, amb un mínim d’11 cm, o bé el lluç, que no pot mesurar menys de 20 cm.

2015-05-08T12:22:23+01:0025/05/2015|Consells|

About the Author:

Comments are closed.