Dues periodistes gastronòmiques de referència habituals del Mercat l’Estrella

Entrevista a Paula Molés i Anna Riera Pi

Àgata Albero Miralbell
Barcelona – Dimecres 22/07/2020

Quan un dia, ja fa un temps, vam trobar-nos la Paula Molés comprant pel mercat ens va fer molta il·lusió. Per una banda perquè sabem que la gastronomia és una part important de la seva vida. Però també perquè el programa que dirigeix a Catalunya Radio és un dels referents de tothom a qui la teca li sembli un tema prou interessant com per elevar-lo a la categoria de cultura. Grans defensors dels mercats i del producte de temporada i de proximitat, els del Restaurant Caníbal a Berlin (així es diu el seu programa) cada setmana conviden en Toni Massanès, director de la Fundació Alícia. Ell en parla a la secció Alicia en el país de les meravelles, és una secció que ens encanta i que creiem que ajuda molt a fer bona pedagogia del que som en essència: venedors de salut i cultura gastronòmica.

El mateix ens va passar amb l’Anna Riera Pi , quan vam saber que era clienta del mercat. L’Anna és Coordinadora del Suplement de gastronomia Gourmets de El Periódico, directora del Post Grau en Comunicació i Marketing gastronòmic i enològic a la Universitat Abat Oliba i autora del llibre “A taste of Barcelona”. Que l’Anna, que coneix de primera mà els i les millors xefs del país i que sabem que té un paladar exigent, esculli el Mercat l’Estrella, ens omple d’orgull.

Però anem al gra. Un tret que també tenen en comú la Paula i l’Anna és el fet de ser mares, i això creiem que reforça la tria de mercat. Però el millor serà que els ho preguntem a elles.

Hem preparat el següent qüestionari per a les dues i ens han dit tot això.

1. A casa teva ja eren d’anar al mercat?

PAULA MOLÉS: A casa meva eren molt d’anar al mercat. Jo sóc de Borriana, un poble de Castelló, i els dimarts a Borriana hi ha mercat al carrer. Jo sempre hi passava de camí a l’escola. La meva mare i la meva àvia hi anaven tots els dimarts.

ANNA RIERA PI: Si, la meva família sempre ha comprat a mercat. El meu avi matern, en Marti Pi tenia una parada al mercat de Cassà de la Selva, el poble dels meus pares, et parlo de fa 60 anys, venia ous i pollastres.

La meva fascinació pels mercats és de sempre. Però la veritable afició a recorre’ls, comprar-hi i sobretot, menjar-hi, va començar durant el meu viatge de volta al món, l’any 2001. Vaig estar passar 8 mesos al Sud-est Asiàtic, recordo els mercats flotants de Tailàndia i els de Laos… Tinc centenars de fotos de mercats de tot el món.

2. Quants anys fa que compres al Mercat l’Estrella?

PAULA MOLÉS: Fa que hi compro tot el temps que visc al carrer Pi Margall, que és allà on es troba el mercat, i d’això ja fa 4 anys. Sempre que busco pis pregunto on és el mercat més proper. De fet si quan busco pis i m’agrada veig que el mercat em queda molt lluny busco un altre pis.

ANNA RIERA PI: Des que vaig venir a viure al barri, l’any 2013.

Sempre he comprat al mercat del meu barri, des que vaig venir a viure a BCN.

3. Què és el que més valores d’un mercat?

PAULA MOLÉS: El que més valoro d’un mercat és poder parlar amb la persona que t’està venent ja sigui pollastre, vedella, bacallà, olives, pomes, peres…el que sigui. És a dir, que a aquell paradista li pressuposis un cert coneixement d’allò que ven, i en conseqüència sigui un prescriptor i et pugui dir què està de temporada i què triar. El punt més fort dels mercats és poder parlar amb els paradistes i confiar-hi vaja.

ANNA RIERA PI: Jo el que més valoro són les paradistes: la seva manera de ser, la seva simpatia, la manera de fer-te sentir propera. Valoro molt la relació de confiança i que el fet que et cuidin, oferint-te provar nous productes i recomanant-te sempre el millor per tu.

4. Ha canviat la teva manera de comprar des que ets mare?

PAULA MOLÉS: La veritat és que des que sóc mare no ha canviat molt la meva manera de comprar perquè el meu fill només té 4 mesos i la seva alimentació no surt del mercat. Però si que és veritat que una de les coses que m’ha anat molt bé, i que és un dels punts forts del mercat, és el fet que algunes parades ofereixen un menú de migdia a un preu que està molt bé. I realment quan et falta el temps, i no pots cuinar, recorre a això és fantàstic perquè, a més, és cuina casolana.

ANNA RIERA PI: Si bé és veritat que potser ara busco productes més ecològics i més sans i alhora de triar embotit busco carns més magres i m’hi miro una mica més, és bastant semblant a com compràvem abans. El que passa és que des que sóc mare al cistell hi ha més fruita i més verdura que mai.

5. Has seguit comprant al mercat durant el confinament?

PAULA MOLÉS: Com amb la fruita i la verdura sóc més exigent, durant el confinament, i setmanalment, he enviat un Whatsapp al meu paradista de confiança amb la comanda i me l’ha fet arribar tots els dimecres.

ANNA RIERA PI: I tant que sí! I m’ha ajudat molt a superar el confinament el Mercat l’Estrella, perquè conec molt els paradistes i sortíem a comprar un cop cada 10 dies. Em servia per tenir una mica d’esperança de que el confinament algun dia s’acabaria i que tot aniria a millor. L’actitud positiva dels paradistes, i que t’expliquessin el que estaven fent portant la compra a la gent gran perquè no haguessin de sortir de casa… m’emocionava molt. Tot plegat em feia sentir molt orgullosa d’aquesta xarxa de 39 mercats que tenim a Barcelona i el fet de viure en una ciutat que prioritza tant aquest estil de vida.

6. Quines millores demanaries al mercat com a servei públic de la ciutat?

PAULA MOLÉS Jo demanaria:

  • Que tots els mercats posessin els preus de tots els productes a la vista.
  • Que fossin competitius a nivell d’horaris i obrissin totes les tardes.
  • Que es reforcés el servei de domicili, encara que en aquest cas em consta que el Mercat l’Estrella està molt bé i que s’utilitza molt.

ANNA RIERA PI: Potser demanaria una ampliació d’horaris però per la resta tot són facilitats. Penso que s’està fent una molt bona tasca des de l’Institut de Mercats de preservar i restaurar els Mercats de Barcelona perquè segueixin essent un eix vertebrador de la vida social de la ciutat i, evidentment, perquè ens segueixin animant tant a tots i puguem seguir menjant sa.

7. I per a acabar …ens podries dir un eslògan per animar a la gent a fer com tu, a comprar al mercat?

PAULA MOLÉS “Compra al mercat, ells si que saben el que és bo”.

ANNA RIERA PI “Fem barri, compra al mercat” o “Fes xarxa de proximitat, compra al mercat”.

Des d’aquí volem donar les gràcies a la Paula i l’Anna per concedir-nos aquesta entrevista i per encoratjar la gent amb els seus testimonis a comprar als mercats tal i com ho fan elles.