Algun cop, quan aneu a comprar, potser us haureu fixat que alguns productes porten indicacions amb sigles com DOP o IGP. Aquestes són algunes de les certificacions que s’apliquen a la indústria agroalimentària i que ens donen garantia de la seva qualitat i de ser representatives del territori. A més de les DOP (Denominacions d’origen protegides) i les IGP (Indicacions geogràfiques protegides), n’hi ha d’altres com la marca de qualitat agroalimentària, les denominacions d’origen dels vins, les especialitats tradicionals garantides o les indicacions geogràfiques de begudes. A la web del departament d’Agricultura de la Generalitat trobareu informació de totes elles, però parlarem aquí de les que s’adrecen específicament a productes que podreu trobar més habitualment als mercats.

Denominacions d’Origen protegides: aquesta certificació protegeix els productes que tenen una qualitat excepcional que ve relacionada amb la seva pertinència a un medi geogràfic concret. Per aconseguir ser DOP cal complir els requisits que marca el reglament de la Unió Europea. Actualment tenen DOP productes com olis (els de l’Empordà, Terra Alta, Garrigues, Siurana i Baix Ebre-Montsià), l’arròs del Delta, l’avellana de Reus, el formatge i la mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la pera de Lleida i la mongeta del Ganxet. Hi ha un altre llegum en procés de reconeixement, que són els fesols de Santa Pau.

Indicacions geogràfiques protegides: a part de les DOP, una altra certificació per distingir productes de qualitat que destaquen en la seva pertinència a un lloc geogràfic concret són aquestes IGP, que també venen certificades per una normativa comuntiaria.. Als mercats podreu trobar productes que tenen una IGP com el calçot de Valls, les clementines de les Terres de l’Ebre, les patates de Prades, el pollastre i capó del Prat o la poma de Girona. En procés de reconeixement hi ha el gall del Penedès i la vedella dels Pirineus catalans.

Marca de qualitat agroalimentària: aquesta marca l’atorga la Generalitat a productes agroalimentaris amb característiques diferencials fixades per un reglament. Podeu buscar aquest segell amb la Q a productes que trobareu al mercat com les carns de conill, porc, vedella, pollastre, capó o xai. També al peix blau i productes com la mel i el formatge. Si cliqueu a l’enllaç de la marca, trobareu més informació sobre les característiques de cada un dels productes que permeten que tinguin una certificació d’aquestes.

 

2015-07-22T10:48:25+01:0013/08/2015|Actualitat, Consells|

About the Author:

Comments are closed.