Mercat l'Estrella

El Carnaval és pels mercats una de les festes més sonades, i és que som molt de la gresca, ja ho sabeu. El pecat de la carn també és un concepte que ens aixeca les passions més profundes i a qui no, oi?

En un article de 6 d’octubre del 2015 a la web de l’ajuntament de Barcelona ens parlen precisament de com històricament els mercats han celebrat aquesta festa.

Els mercats municipals, equipaments que fan ciutat

Fa anys que els mercats són protagonistes en festes com el carnaval i que participen en les cavalcades de Reis dels barris. I aquest esperit festiu ve de lluny. Ja l’any 1930, concretament el dia 1 de juny, es va organitzar una gran festa dels mercats amb motiu de la celebració de l’Exposició Internacional del 1929. Es va elegir la reina de cada mercat i la reina de les reines, i es va organitzar una gran cavalcada, molt seguida per la gent, que va sortir de Montjuïc i va arribar a l’entrada del parc de la Ciutadella del passeig de Pujades, on hi ha el monument dedicat a l’alcalde Rius i Taulet. La festa va acabar amb un gran banquet.

Les darreres setmanes dels mercat n’han parlat àmpliament a TV3, i feia molta falta.

L’equip del Gent de Mercats, capitanejat per la periodista Tana Collados, ha mostrat qui som, com som i el que defensem, i li estem molt agraïts i agraïdes. Cal recordar que els mercats són un motor social i econòmic de cohesió que no es pot perdre, una font indiscutible de salut i coneixement que cal preservar.

Però en aquest post us volem parlar de tradicions, productes i receptes, i això farem. Creiem fermament que cal conservar la cultura i la identitat. Una riquesa que fa que cada poble aporti coneixement i sabor a la resta de pobles i, entre tots plegats, dibuixem un panorama ple de matisos, ingredients i sabors. I no és bonic això?

Mercat l'Estrella

Per dijous gras botifarra menjaràs

Des del Gremi de la carn ens arriba tot un apartat de curiositats sobre aquest producte tan valorat: la botifarra d’ou.

Que mengem botifarra d’ou en fa molts segles; s’han trobat documents de finals del segle XVII als masos barcelonins que ja en parlen. Però perquè d’ou? Sembla ser que era una manera d’allargar la carn de porc que després de Sant Martí, quan es matava el porc, ja començava a ser més aviat escassa. Afegint ou doncs s’obtenia més quantitat de producte.

Mercat l'Estrella

Les truites, perquè truites?

Mercat l'Estrella
Truita de carxofes de la web Sortir amb nens.

Antigament la gent de pagès sortien al camp a celebrar l’arribada del Carnestoltes i berenaven coca de llardons i truita de botifarra d’ou. Ens explica la gastrònoma Núria Bàguena que la truita sempre ha estat un àpat de camp de les classes humils ja des del s.XIX, quan se sortia amb la família o amics i es menjava truita.

De truites ja sabeu que se’n poden fer de tot, però ara que és temporada de carxofes i espàrrecs no podem deixar passar l’oportunitat de gaudir-ne en forma de truita. També les podeu fer de mongetes, d’alls tendres, botifarra, pèsols, ….i a Vilanova acompanyades de xató.

Des del web Sortir amb nens ens recomanen aquestes 4 receptes.

I del bloc la Cuina de la Neus ens proposen un Pastís de truites, així no cal que trieu, n’hi haurà per tots els gustos.

El xató

Aquest plat potser és el que més us sorprèn que identifiquem amb el Carnaval, però de seguida entendreu que té tot el sentit.  I és que Dijous Gras equival a xatonada a Vilanova. La tradició vilanovina passa per compartir amb amics una xatonada com cal.

La xatonada, pels qui no la coneixeu bé, és una amanida amb salsa xató on es va barrejant amb rave, arbequines, tonyina, bacallà i escarola.

La salsa xató té diferents ingredients, depenent del poble o ciutat, però podríem dir que no hi poden faltar:

  • alls
  • ametlles
  • avellanes
  • nyores
  • molla de pa
  • vinagre
  • oli OVE
  • sal
Mercat l'Estrella
Xató web Mena’t Vilanova.

Un parell de webs amb receptes de la xatonada que us agradaran les compartim aquí:

L’Oscar Gómez, comunicador gastronòmic, en el seu post a Gastronosfera ho documenta així de bé.

Un altre web infalible és la de Menja’t Vilanova, aquí teniu la recepta original vilanovina.

Merenga de Vilanova

Carnaval és sinònim de poblacions com Vilanova i Sitges i , com no podia ser d’una altra manera, tocava parlar de la merenga. Coneixeu la tradició vilanovina de la merenga de Carnaval?

Si visiteu la pàgina del Carnaval de Vilanova hi trobareu referències al dijous gras i a la popular merengada:

La nit del dijous cal estar ben atent a l’hora de passejar per Vilanova, ja que et pots trobar en una plaça enmig d’una dolcíssima batalla de merenga… amb efectes col·laterals no desitjats.

La recepta us la fem arribar des de Recepetes by Cuina, en aquest post hi trobareu 3 tipus diferent de Merenga, perquè pugueu triar.

Mercat l'Estrella
Marenga de Receptes by Cuina.

La coca de llardons (chicharrones en castellà)

La coca de llardons és també una coca tradicional de dijous gras encara que per les revetlles d’estiu també la podem trobar a molts forns i pastisseries.

La coca de llardons, forma part de la cuina dels excessos que ajudaven a encarar l’època de privació de carn que s’acostava, la Quaresma.

Mercat l'Estrella
Coca-llardons, Anna Genís.

De receptes en trobareu moltes, algunes més senzilles perquè utilitzen la massa de la base ja feta. Aquí en teniu un parell que us agradaran segur. Però bàsicament necessiteu: ous, sucre, farina, llevat, llardons, pinyons, oli d’oliva , anís i aigua.

La Pilar Criado del bloc Les Receptes que m’agraden ens ho explica així de bé.

L’Anna Genís del bloc Llepadits ens recorda la recepta adaptada que va aprendre amb la Mireia Carbó. Ens explica que els llardons són cadascun dels trossos de sagí fregits que resten després de premsar-lo per extreure’n el llard, de manera que queden daurats i cruixents.

Doncs ara sí, només ens queda convidar-vos a celebrar el Carnaval amb nosaltres. Aquest any estarem la mar d’animats, ja ho veureu.

Mercat l'Estrella