Es tracta d’un paràsit en forma de cuc que viu a costa de peixos, crustacis i mamifers marins. Si consumiu sushi, ceviche, peix fumat o qualsevol altra recepta que no assegura la inactivació de les larves és possible que patiu dolors gastrointestinals o reaccions al·lèrgiques. Per tal d’evitar que aquest paràsit us compliqui les vacances us volem suggerir un seguit de consells per disfrutar plenament de l’estiu i del peix fresc.

En aquest fulletó creat per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària se’ns informa, de manera clara i fàcil, sobre els riscs de l’anisakis i com prevenir que ens afecti.

Cal tenir en compte que el cicle vital de l’anisakis passa per diferents fases. Una primera fase és la de les larves recent eclosionades que ingereixen petits crustàcis, d’aquí rau la importància de no consumir marisc cru, si no s’ha tractat previament. Si s’han de consumir gambes o llagostins és preferible que siguin cuinats. La segona fase afecta a cefalòpodes i peixos que han consumit crustàcis. I la tercera fase, quan l’anisakis es troba en l’estadi adult, afecta a mamífers marins.

Per evitar que aquest paràsit ens afecti podeu seguir els següents consells:

  • És molt important netejar les vísceres dels peixos com abans millor. Si compreu un peix sencer demaneu que retirin les vísceres ben ràpid. També podeu encarregar el peix amb previsió i que ho facin al mateix moment. Si consumiu peix fora de casa podeu consultar aquesta disposició sobre el tractament de l’anisakis en restauració.
  • Un cop netejat cal congelar-lo a una temperatura de -20ºC o inferior durant 24 hores. En els congeladors domèstics la temperatura sol ser de -18ºC, en aquests casos la congelació s’ha de prolongar una setmana per assegurar la mort de les larves. És molt important conèixer la temperatura del vostre congelador si voleu cuinar peix cru, especialment per cuinar boquerons o sardines. Si compreu peix congelat no correu cap risc, donat que els tractaments ja venen fets.
  • Al cuinar el peix, tant per fer-lo al forn com per fer escabetxos a baixa temperatura, assegureu-vos de cuinar bé el peix a una temperatura de 60ºC o superior durant 10 o més minuts. Les coccions amb microones no asseguren aquestes temperatures.

I recordeu, que la millor atenció sempre us la donarà el vostrer peixater o peixatera de confiança. Si us apropeu al Mercat l’Estrella de Gràcia de ben segur rebreu trucs i consells de com disfrutar del sabor del mar sense riscs.

2016-07-28T11:19:11+00:0010/08/2016|General|

About the Author: