En les estacions de transició, com la tardor, el nostre organisme es prepara per a un canvi energètic i moltes vegades no està preparat. Per tal de donar un cop de mà a l’organisme, us proposem un seguit d’aliments, consells i recomanacions per eludir grips i costipats.

Un dels factors més importants és cuidar l’alimentació i recuperar els àpats de cullera com brous, cremes de verdures, estofats, coccions al vapor i infusions; el té negre ofereix una varietat d’aminoàcids que ajuden a reforçar les defenses. És necessari també, consumir aliments que generin calor al cos: canyella, gingebre, pebre, carabassa, nous, coriandre o l’all, que permet combatre infeccions, bacteries i virus; és recomanable consumir una dent d’all diària durant aquesta època de l’any.

És molt important consumir aliments que reforcin el sistema inmune per estar preparats per afrontar amenaçes externes. El consum de marisc, pel seu alt contingut en seleni i zinc, afavoreix la protecció contra bacteries i virus. Els bolets també són uns grans aliats del nostre sistema inmunològic per l’alta quantitat de minerals i vitamines que aporten. Tant la civada com l’arròs aporten vitamina B6 essencial pel reforç de les nostres defenses. Aprofitant la temporada dels cítrics no cal descuidar el consum d’aquestes fruites per absorvir el màxim de vitamina C i evitar caure en refredats. El iogurt, com d’altres làctics fermentats, conté probiòtics, coneguts com bacteries bones, i ajuden a prevenir costipats i grips, així com infeccions intestinals.

Un complement a una alimentació adequada, són les càpsules que contenen les vitamines i elements necessaris per reforçar el sistema inmunològic. Les càpsules contenen un índex de nutrients més concentrat que els aliments vius. És adequat prendre vitamina D que favoreix la inmunitat, els complements de papaia estimulen les defenses naturals de l’organisme. El gingebre, sigui en càpsules, mòlt o en infusions millora les digestions i alleuja els símptomes de la grip, la sinusitis i el mal de coll. Així com el gengibre, la gelea reial es presenta fresca, en pol·len, pròpolis, càpsules o barrejada amb mel; en totes aquestes presentacions resulta altament nutritiva i estimula el sistema nerviós i inmunològic.