Com estalviar quan comprem al mercat. La compra intel·ligent per quan el pressupost apreta.

Gener és un mes llarg, fred i sovint de ressaca nadalenca a tots nivells. Per una banda els excessos del menjar, i per l’altra l’alegria consumista dels regals,  ens deixen amb la sensació que cal frenar tant la ingesta d’aliments com la despesa.

Però, és possible menjar de mercat i estalviar? Hem parlat amb els paradistes especialistes en aviram, vedella, peix, porc, bacallà, verdura, fruita i llegum i ens han explicat tot això que llegireu a continuació.

El pollastre i els ous (compreu un pollastre sencer, surt molt més barat)

Com estalviar quan comprem al mercat’? Quan compreu el pollastre sencer esteu estalviant, perquè el preu per kg sempre és inferior que comprar-lo per parts.. Podeu comprar un pollastre per 7€ o 8€ segons el pes. i en podeu fer: brou amb la carcassa i les ales, pits arrebossats o  a la planxa i cuixes al forn.

Per altra banda, dir-vos  que el brou val la pena amortitzar-lo. Ja que el feu, poseu-hi col i patata, i així després podreu fer-ne un trinxat. I si li poseu cigrons, a més, els podeu menjar amb un bon raig d’oli extra verge.

I amb ous….teniu un munt de receptes que no us faran ballar gens el pressupost

La vedella (recuperem les receptes de les àvies)

El consell dels nostres paradistes especialistes en carn és que la millor manera d’estalviar és recuperar les receptes de les àvies;; elles si que en sabien de espavilar-se amb poc. Les nostres àvies donaven de menjar a la família sense fer massa despesa. Els plats com l’estofat, l’escudella, les llenties, i els potatges en general, són barats, alimenten  i a més, ara que fa fred, vénen molt de gust. Per exemple amb 300 gr de vedella per estofar (que us costaran no més de 4€),  unes verdures i unes patates, podreu  preparar un bon guisat i menjar una família de 4 membres la mar de bé. Si viviu sols, o sou només dos a casa, podreu menjar-ne dos dies i a més emportar-vos el tàper a la feina.

I si no sabeu com fer l’estofat aquí us deixem una recepta :  Estofat de vedella àvia Catalina,

El porc i el formatge (el porc de proximitat és barat i de molta qualitat)

Si consumim un llom senzill , però amb DO Girona, proximitat i qualitat, no us pujarà més de 8,50€/kg. Teniu també la carn magra del porc, que encara és més barata, ara la tenen a menys de 7€/kg ).  En definitiva, el porc és una carn barata i  molt versàtil a la cuina. La podeu fer : arrebossada, a la planxa, en llibrets o fins i  tot rostida o al forn, és bona de totes maneres.

I a l’hora d’omplir l’entrepà tenim per exemple pernils que no arriben als 30€/kg i que són de molta qualitat. Els formatges si els trieu de proximitat i frescos també els teniu per menys de 10€/kg.

Peix (trieu peix de temporada)

Sempre recomanem menjar de temporada, i amb el peix no podia ser menys. El desconeixement fa que moltes vegades acabem consumint les mateixes espècies sempre. És per això, que us pot interessar la  informació que trobareu en aquest enllaç sobre peixos  que podem trobar al Mediterrani. És una pàgina comletíssima on us parlen de totes les seves característiques, inclosa la temporada.

Heu de saber que el peix varia molt de preu:  el rap i el lluç ara, per exemple, són més assequibles. La maira  també surt molt bé al genr, i el filet de bacallà fresc és barat i ofereix moltes possibilitats. El podeu fer arrebossat, al forn, amb salsa de tomàquet,…

Per altra banda val a dir que el peix blau és, en general un peix més assequible i cal la pena tenir-lo present.

Per acabar ens han suggerit un parell de receptes senzilles i econòmiques que podeu fer i que són ben bones : un plat de pasta amb dauets de salmó o unes mongetes amb rossellones.

Bacallà (del bacallà se n’aprofita tot)

El bacallà té fama de car i la cosa no va ben bé així. Com sempre, depèn…El bacallà té parts que poden resultar baratíssimes, La part que toca més a l’espina, quan es fa a trossos el bacallà, té molta carn. és ideal per fer bullida amb pastanaga, ceba i patata, amb qualsevol llegum o fins i tot repelar-la bé i fer-ne brandada o croquetes. Aquesta part surt a 5.80€/kg. Aquí teniu el post que vam escriure sobre el tema i la recepta de la brandada.

I si volem el menjar ja preparat penseu que un plat de bleda i patata amb bacallà surt per només 3,5€.

La part final del filet de bacallà, la cua,  surt a 8.90€/kg i  confitada és boníssima. També es pot fer amb tomàquet, a la llauna,….

Llegum (proteïna saludable i bé de preu)

Llegum i fruits secs són dos aliments imprescindibles de la dieta saludable, ens ho diuen per tot arreu. La millor notícia és que el preu del llegum, tant sec com cuit, és molt assequible a tothom. Cigrons, llenties i mongeta cuits van a poc més de 5€/kg i la del ganxet a 8€/kg. A l’hivern amb un bon sofregit i una mica d’aigua de coure-les i al’estiu amb amanida i ja teniu el dinar.

Si voleu coure vosaltres mateixos els llegums aquí teniu un enllaç per saber-ne els trucs.

Mercat l'Estrella de Gràcia

Fruita i verdura (cada estació té la seva)

La temporada i la proximitat és allò que us ha de fer prendre la decisió de compra. I  perquè? Per diversos motius: sostenibilitat, qualitat, sabor i preu.

Ara a l’hivern verdura com : calçots, cols, coliflors, espinacs, bledes, carxofes, escarola, endívia. Fruita com : la mandarina, la taronja o la llimona, pomes, peres i pomelo. I recordeu que cal menjar verdura sense mesura!

Mercat l'Estrella de Gràcia

I si teniu pressa, i no podeu cuinar ,recordeu que per 5.50€ teniu un menú, que si us el veuen a la feina sereu l’enveja!