mercat-lestrella

Com eren els àpats de Nadal l’any 1920

Ha canviat gaire la nostra manera de celebrar el Nadal a Catalunya?

En parlem amb la Núria Bàguena, professora i divulgadora que des de fa molts anys investiga la història i evolució de la cuina.

Aquest serà un Nadal especial però fa 100 anys les celebracions segur que també van haver de ser diferents forçades per la situació.

mercat-lestrella

Fa 100 anys es va viure una situació de pandèmia similar. Mascaretes i distancia social ja es van haver d’aplicar aleshores a Catalunya.

És per aquest motiu que hem volgut parlar-ne amb la Núria fixant-nos en els costums del àpats nadalencs. Li hem fet una petita entrevista que tot seguit us transcrivim:

1. Eren gaire diferents els Nadals de camp i els de ciutat en aquella època?

La diferència estava en que hi havia molta més gent amb pocs recursos. Potser al camp es menjava millor i tot. Menjaven escudella cada dia, una versió molt més senzilla, però era el plat comú a totes les cases.

L’escudella de Nadal, en canvi, era molt rica en ingredients. Aquell dia es trobava la família estesa, però mai es convidaven amics. Un fet curiós era la moda que les cases bones convidessin un pobre a taula o que deixessin un espai buit .

L’escudella i carn d’olla és un plat molt de la província de Barcelona, el fet de posar-hi galets sobre tot. A l’Alt Camp, per exemple, fan sopa de brossa.

mercat-lestrella

2. La nit de Nadal no es sopava fins després d’anar a missa del Gall?

Si que es sopava, però es feia un sopar senzill com els de cada dia. I es feia a l’hora habitual, a les 7 del vespre, i després de la missa es feia el ressopó. Feia més fred que ara, degut no només al clima sinó també al fet que la roba no abrigava com ara i tampoc tenien calefacció. Per combatre’l prenien vi calent, xocolata desfeta o moscatell.

mercat-lestrella
mercat-lestrella

3. El 25 de desembre també es menjaven aperitius?

Normalment es posaven amanides i envinagrats al centre de la taula i tothom picava d’allà. Les gambes, el salmó, els dàtils amb bacon, el foie, etc. són una moda que va arribar als anys 70.

4. És cert que el canelons del dia de Sant Esteve es feien amb les sobres del caldo de Nadal?

No, impossible. Hem de pensar que no hi havia neveres. Per un dia tan important no es cuinava amb sobres.

Els canelons són un plat que ve de l’hostaleria. El senyor Fló és qui introdueix aquesta pasta a Catalunya amb la seva marca “el Pavo”. Ja al llibre Carmencita o la buena cocinera, que aleshores era a totes les cases, s’explica la recepta dels canelons a la Rossini.

5. I els torrons, es compraven o es feien a casa?

Es compraven. Els elaboradors d’Alacant feien venda ambulant. Molts llogaven els baixos de moltes porteries, que encara es conserven. Només hi havia 4 varietats: Xixona, Alacant , massapà i crema. El de xocolata és més modern.

Les neules, des de l’Edat Mitjana, es menjaven el dia de Nadal.

mercat-lestrella
mercat-lestrella

6. La tradició de menjar raïm per cap d’any ja era popular?

Al segle XIX no, però al segle XX ja era una tradició estesa. Hi ha ple de llegendes al respecte però costen de creure.

7. I a banda del tortell, hi havia algun menú especial per reis?

No, no hi havia cap menú especial, cadascú feia el menú que volia. El que no podia faltar era el tortell que ja portava la fava dins, però no la figuereta del rei, això va arribar més endavant.

El Tortell és un pastis mil·lenari, ja en temps del romans es feien tortells pels dies especials.

mercat-lestrella