Bolets a la cuina, tresors de tardor

Foto de Kristina Paukshtite:

Si bé la tardor comporta per algunes persones un dol (deixem les vacances enrere, els dies es fan més curts i el sol ja no escalfa de la mateixa manera) al mercat tot això comporta novetats interessants a les parades.

Foto de Polina Kovaleva

Les parades de fruita i verdura per exemple comencen a lluir fruites de tardor precioses com la magrana, el caqui o la mandarina. Però si hi ha uns protagonistes indiscutibles dels mesos de tardor aquests són els bolets.

Foto de Eva Bronzini

La nostra gastronomia és plena de receptes amb bolets, i és que som una terra propicia a que s’hi facin bolets. Les muntanyes i serralades del nostre petit territori són riques en aquestes delícies perquè de moment, toquem fusta, encara hi plou força a certa alçada.

Però quins són els bolets propis de la tardor?

Per conèixer les varietats que existeixen podeu participar a les sortides que organitzen el Parc Naturals de la Generalitat o passar pel mercat directament que en tindrem una bona mostra.

La tardor és temporada de rossinyols, de moixernons i de rovellons. Però també podreu trobar ous de reig o ceps.

Foto de RODNAE Productions
Foto de alleksana

Després tenim els de cultiu com el Shitake, el xampinyó o el Potobello que els tenim tot l’any però que no per això són menys bons.

I com els cuino?

Foto de Katerina Holmes

Els bolets aporten el tan valorat umami a tots el plats on els incorporem. Tots ells són bons per menjar com a acompanyament de carns o peixos, però també es poden guisar, fer-ne salses per pasta, usar per farcir una lasanya o per fer-ne croquetes. Del ceps se’n fan també carpaccios i deliciosos risottos.

Foto de Marta Dzedyshko
Foto de Valeria Boltneva

I a nivell nutricional què?

Són una meravella , són un aliment amb un baix contingut calòric. contenen molta aigua (90%), una baixa proporció d’hidrats de carboni (4%), fibra (2%), molt poca proteïna(2%) i pràcticament gens de greix.

Tenen molt de iode, indispensable per al funcionament de la tiroides; fòsfor, ideal pels nostres ossos i potassi, necessari la nostra musculatura.

I a més ens aporten vitamines del grup B i també vitamina A.

Us deixem, per acabar, una agenda per si voleu anar a voltar, aquí teniu el calendari de Fires Boletaires.