10 bones raons per menjar bolets

Ara ja podem dir que hem deixat l’estiu enrere. Ens trobem en plena temporada de bolets i val la pena aprofitar-ne les seves qualitats nutricionals i organolèptiques*. En aquest post te’n volem donar 10 raons de pes. Perquè, tant si fas dieta, com si ets una persona ‘disfrutona’ , sabem que en treuràs tot el profit d’aquests arguments.

*1. adj. Que pot ser percebut pels òrgans dels sentits

1. Fan salut

Sí, sí, si menges bolets ajudes a millorar el teu sistema immunitari. I ja se sap que la tardor, amb els canvis de temps convé està preparat per no caure malalts.

2. Són molt poc calòrics

No pateixis per les calories. Són sobretot aigua (90%), poquíssims hidrats de carboni (4%), una mica de fibra (2%), molt poca proteïna (2%) i pràcticament gens de greix.

3. Aporten vitamines i minerals

Vitamines com la C i la B i minerals com el calci, el magnesi i el seleni. I si els assequem als sol durant un dia ens aportaran també vitamina D2 .

4. Es poden consumir fora de temporada

A la tardor i a la primavera se’n troben molts més, cert. Però si els assequem o els congelem podrem gaudir-ne tot l’any. També en podem fer conserves.

5. Accepten tota mena de coccions i preparacions i són molt saborosos

A la brasa, al forn, estofats, a la planxa, en sopa, en truita o remenat, només heu de fer volar la imaginació.

Agraden a gairebé tothom i tenen molt sabor. Potser que part del seu èxit a la cuina té a veure amb l’umami, que és el que es coneix per “cinquè sabor”. En japonès, “saborós”.

Us enllacem al post que vam publicar un altre any amb receptes per fer a casa: Receptes amb bolets

6. Perfectes també per vegetarians i vegans

Tant pels qui s’inicien en aquestes opcions de dieta com pels més veterans són un ingredient fantàstic que aportarà textura i sabor als plats.

I si no ens sou però teniu convidats a casa que no mengen proteïna animal sempre podreu adaptar els vostres plats preparant elaboracions amb bolets. Canelons de camagrocs, croquetes de ceps, tiramisú amb trompetes de la mort,….la cuina amb bolets és infinita.

7. N’hi ha una varietat enorme

A Catalunya podem trobar identificades unes 1500 espècies de bolets, i unes 20 són les més conegudes.

Als mercats trobareu sobretot : el rossinyol, el camagroc, la trompeta de la mort, la llenega, el fredolic, el xampinyó, l’ou de reig, el pinetell, el rovelló i el cep.

8. La tòfona, un plus pels nostres plats

La tòfona és un fong d’un alt valor gastronòmic utilitzat molt a l’alta cuina però no només. Si bé el seu preu és força elevat, podem trobar opcions més assequibles per consumir-ne.

L’època de recol·lecció és variable en funció de cada any i de la latitud. La tòfona negra d’hivern es recull entre mitjans de novembre i mitjans de març, mentre que la tòfona d’estiu es fa de maig fins a juliol.

9. Poden ajudar en el tractament del càncer

Segons estudis publicats pels Col·legi de farmacèutics d e Barcelona alguns bolets poden ser d’utilitat en la preparació de fàrmacs destinats a el tractament de certs tipus de càncer.

El major coneixement d’aquests bolets portarà a determinar quin paper poden jugar, en medicina preventiva, com a complements funcionals d’una dieta equilibrada.

10. PERÒ COMPTE! Algunes patologies no permeten el seu consum

Aquelles persones que pateixin hiperuricèmia, gota o litiasis renal, han de moderar-ne el consum. I tot això perquè els bolets són rics en purines, que al nostre organisme es transformen en àcid úric.

Per saber-ne més: