Crema de carxofes amb gambes

 

El darrer TUFASFOOD vam aprendre a preparar una fabulosa crema de carxofes i ho vam fer de la ma de l’Anna Bozzano del Peix al Plat. El Peix al Plat és un projecte que té les seves arrels en la passió i compromís per recuperar, preservar i transmetre una recepta senzilla: valoritzar i protegir els recursos del nostre mar, consumint aliments produïts per la pesca a petita escala, en harmonia amb els ritmes de la natura.

El peix al platL’Anna, nascuda a Gènova, però vivint a Catalunya des de fa més de 25 anys, és biòloga marina i una cuinera excel·lent. I ens ho va demostrar dissabte a la sessió que vam tenir per parlar del peix de temporada i de com cuinar-lo. Vam poder aprendre a fer filets, netejar bé el peix i fer-nos  conscients que al mar Mediterrani,  malgrat hi ha més de 160 espècies, sempre acabem consumint les mateixes. Cal ser més atrevits i preguntar tan com calgui: al mercat, consultant blocs i llibres de cuina,…hi ha mil·lers de receptes i publicades.

Al web de l’Anna hi trobareu trucs, consells i receptes com per exemple:

Les operacions bàsiques per a la neteja del peix, en aquest enllaç.

Avui  compartim amb vosaltres aquesta recepta amb verdura i gambes, tot de  temporada, que vam aprendre a preparar dissabte.

Gambes          Anna Bozzano

 

TUFASFOOD         TUFASFOOD

CREMA DE CARXOFES I GAMBES

Ingredients (4-6 persones)

500 gr de gambetes

150 ml de nata per cuinar

1 l de brou vegetal

5 carxofes

1 ceba mitjana

1 llimona

Farina

Vi  blanc

Llavors de fonoll

bitxo

Sal i pebre

Llavors de rosella

cibulet

Preparació

Netejar les carxofes eliminant les fulles externes més dures i les parts altes de les fulles fins a gairebé arribar al centre. Tallar les carxofes en quatre i eliminar els pelets interns i després tallar-les en làmines. Mentre preparem les carxofes, les deixem en aigua amb llimona (o amb julivert sencer) per evitar que s’oxidin. Apartar unes làmines per a la decoració.

En una olla sofregim la ceba, afegim una punta de bitxo i unes llavors de fonoll i seguit afegim les carxofes i les cuinem a foc baix durant 5 minuts.

Pelem les gambetes i les afegim a les carxofes (apartar unes gambetes per a la decoració), corregir de sal i afegir pebre al gust. Afegir el brou i cuinar durant 15 minuts més (o fins que el carxofa estigui tendra) afegint una mica de vi blanc.

Triturar tot i tornar a posar-ho en l’olla i finalment afegir la nata. Corregir de sal si és necessari, deixar cuinar 2 minuts més i apagar el foc. Fregir les carxofes i les gambes per a la decoració.

Servir la sopa calenta, decorant el plat amb unes llavors de rosella, les carxofes i les gambes fregides i un parell de branquetes de cibulet.